perjantai 20. helmikuuta 2015

Vuosipäivä 25. helmikuuta

Siltä varalta etten ensi viikolla muista, huomaa tai ehdi, niin laitetaampa tälläinen postaus tässä vaiheessa. 25. päivä helmikuuta tulee täyteen vuosi, kun aloitin tämän blogin. Ekassa viestissä kirjoitin:

"Mieheni oli joku aika sitten Tampereella Asta-messuilla ja toi sieltä ison pinon taloesitteitä kotiin. Siitä alkoi kuumeinen haaveilu, joka oli vuosia ollut suhteellisen hiljaa jossakin pinnan alla. Toisten rakentaessa ajatus oli aina ollut, mekin joskus, mutta sen tarkemmin sitä ei määritelty."

Tässä sitä on nyt vuoden verran haaveiltu ja jotain on ilmeisesti saatu aikaan, kun parin kuukauden päästä tulee elementit tontille. Kun mieheni oli tuonut taloesitteitä kotiin, kävimme kaikki tarkkaan läpi. Monessa oli jotain mieluisia piirteitä, mutta mikään ei ihan sellaisenaan miellyttänyt. Ajatuksena oli, että talon perusrunko olisi täys kaksikerroksinen ja "saunasiipi" olisi erillisenä, mutta kiinni talossa kuitenkin. Keittiön halusimme siten että se on ikäänkuin suuri erkkeri, jossa toisella puolella on ikkuna ja toisella puolella lasiovi. Jossain talomallissa oli näin ja poimimme sen idean. Näin taloon tuli toinenkin ulkoneva osa saunan lisäksi.


Aloitin heti pohjakuvien raapustamisen. Se olikin aikamoista aivojumppaa ja välillä heräsin keskellä yötäkin johonkin ideaan, joka piti mennä heti piirtämään paperille. Mm. yläkerran huonejärjestys löysi muotonsa tällä tavalla. :) Talon piirustukset ovat säilyneet aikalailla samanlaisina siitä kun sain ne itseäni miellyttävään muotoon maaliskuulla. Tekninen tila osoittautui lvi-suunnittelussa liian pieneksi, mutta ratkaisin asian siirtämällä teknisentilan ja wc:n paikkaa ja jatkamalla kodinhoitohuoneen seinää teknisentilan jatkoksi.


Miehelleni oli tärkeää saada taloon korkea olohuone ja suuret ikkunat, joissa alaosassa on liukuovi. Koska talotoimittajalla ei ole tällaista vaihtoehtoa, tilaamme ikkunat tähän muualta. Talotoimittaja "toimittaa" siihen kohtaan yhtenäisen aukon. Koska emme halua mitään pystytolppia tai palkkeja näkyviin, ja olohuoneen kohtaan tulee hyvin pitkä väli, täytyy siihen teettää teräspalkki kantavuuden vuoksi. On ollut hienoa, että talotoimittaja on ollut joustava meidän erikoisiin mieltymyksiimme, ja toimittaa meille tarvittavat tiedot ikkunoiden koosta ja teräspalkkien rakenteesta, jotta voimme tilata ne muualta ja saada kuitenkin juuri paikalleen sopivia tuotteita.

Aluksi ajatuksena oli tehdä puutaloomme kivitalon näköinen pinta, mutta koska se ei mennyt kaupungille läpi, niin tyydyimme lautapaneeliin. Nykyään olen jo ihan tyytyväinen siihen. yksisuuntainen pulpettikatto ei myöskään mennyt läpi, joten valitsimme murretun harjan. Koska pidämme modernista, halusimme että puutalomme on moderni puutalo. Sen vuoksi esimerkiksi ikkunoihin ei tule leveitä smyykilautoja vaan ainoastaan ohut lauta. Värityksenä halusimme säilyttää valkoisen, jollainen kivitalopintakin olisi ollut. Katto tummaa harmaata saumapeltiä, ikkunat ja ovet tummaa harmaata. Maalaamme luultavasti myös saunaosan tummalla harmaalla, sekä keittiön osan, jolloin talon suorakaiteenmallinen perusrunko näkyisi selkeästi keskellä omana yksikkönään.


Täälläistä pohdintaa tänään, siitä millainen matka talomme suunnittelussa on tehty. Toivottavasti kaikki palaset loksahtelevat hienosti paikoilleen, kun talo alkaa nousta pellollemme. :)
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...